Zonnepanelen zijn duurzaam. Niet alleen leveren zij duurzame stroom, de zonnepanelen zelf gaan ook lang mee en hebben bijna geen onderhoud nodig. De zonnepanelen gaan over het algemeen 25 tot 30 jaar mee, al is de verwachting dat dit aan de onderkant van de bandbreedte is van wat het daadwerkelijk gaat zijn. In de business case wordt uitgegaan van 25 jaar, elk jaar extra dat de zonnepanelen nog stroom opleveren is mooi meegenomen! 


Het grote voordeel van zonnepanelen is dat het amper onderhoud nodig heeft. Zonnepanelen die schuin geplaatst zijn, worden schoon gespoeld door een fikse regenbui en zonnepanelen die minder schuin liggen moeten periodiek een schoonmaakbeurt hebben. 


Het enige wat vervangen dient te worden bij een totaal zonne-energiesysteem is de omvormer, om van de gelijkstroom van de zonnepanelen de stroom om te zetten in wisselstroom, zoals wij dat gebruiken op het elektriciteitsnet. 


Waarom is de looptijd van de ZonneDelen dan korter dan de levensduur van de zonnepanelen?

Dit doen we om zo de dak- of projecteigenaar ook te belonen voor het beschikbaar stellen van het dak (of braakliggend stuk grond). Na de looptijd van de ZonneDelen kunnen zij nog jarenlang duurzame stroom produceren met de zonnepanelen.

Overigens is de energie terugverdientijd in Nederland zo'n 2,5 jaar. Dat betekent dat na 2,5 jaar de zonnepanelen meer hebben opgewekt dan dat er nodig was voor de productie en de installatie van de zonnepanelen.