Er zijn drie hoofdtrends

  1. De opbrengst per paneel gaat omhoog
  2. De kostprijs per paneel gaat omlaag
  3. Overige kosten nemen af

DE OPBRENGST PER PANEEL GAAT OMHOOG

Solarplaza toont deze grafiek van NREL om te laten zien wat de ontwikkelingen zijn:De grafiek laat duidelijk zien: hoe verder in de tijd,  hoe hoger het rendement is dat we uit zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Bedrijven als Sunpower, Panasonic en het Amerikaanse SolarCity troeven elkaar soms maandelijks af met een nieuw record in efficiëntie.

WET VAN SWANSON

Zoals we in de chipindustrie de Wet van Moore’s kennen – waarbij geldt dat elke 2 jaar het aantal transistors verdubbeld – zo is er een soortgelijke wetmatigheid binnen de zonnepanelenindustrie. De Wet van Swanson zegt dat bij elke verdubbeling van de productie de prijs van PVsystemen met 20% daalt. Onderstaande grafiek laat zelfs zien dat we de laatste tijd sneller gaan dan deze wetmatigheid. In de onderstaande grafiek is te zien dat de prijs op de verticale as daalt bij ‘cumulatieve’ verschepingen van het aantal MegaWattpiek aan zonnepanelen.Dat geeft direct ook een goed argument om deze technologie te subsidiëren. Elke euro nu is een investering in het goedkoper worden van de technologie in de toekomst.

OVERIGE KOSTEN NEMEN AF

Naast efficiëntie en kostprijs van de panelen, is er ook nog veel winst te behalen in de overige onderdelen van het systeem en project. Van projectmanagement, juridische documentatie, logistiek, sales, de omvormers, opbouw tot aan de bekabeling van de panelen zelf. In al deze onderdelen liggen verbeteringen binnen handbereik, nu de zonnepanelenmarkt groeit. Betere kwaliteit, hogere efficiëntie, langere levensduur tellen allemaal mee in de totale projectkosten.


BONUS: BATTERIJ WORDT BETER EN GOEDKOPER! 

Opslag blijft een grote uitdaging. Het is goed om te zien dat deze markt zich snel ontwikkelt en dat dit nu ook resulteert in massaproductie. Tesla heeft met de gigafactory grote sprong voorwaarts gemaakt. Hopelijk springen zijzelf en anderen daar weer snel ‘voorbij’ om van batterijopslag echt een reële optie te maken.


 

SAMENVATTEND

We staan aan de vooravond van een grote duurzame zonne-energie explosie. De eerste tekenen zijn er, de verwachtingen uit het verleden zijn altijd overtroffen en de impact gaat groter zijn dan ooit! En jij zit ‘front row’ om die verandering mee te maken!